Livsmedelsverksamhet - anmälan (Serverat-version)

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Information om e-tjänsten
Här anmäler du registrering av ny livsmedelsverksamhet. Ny livsmedelsverksamhet inkluderar även flytt av verksamheten till en annan plats, eller att en verksamhet tas över av en annan företagare, till exempel vid bolagsombildning.

Som företrädare för företaget så använder du din egen e-legitimation för att logga in i e-tjänsten. I e-tjänsten kan du välja att hämta företagsuppgifter från Bolagsverket, Statistikmyndigheten SCB och Skatteverket, så att du slipper fylla i dem. Du kan också välja att fylla i uppgifter om ditt företag manuellt.

När anmälan skickats in
(Alt.1) Du kan starta verksamheten två veckor efter det att anmälan kommit in till kommunen. Om du anmäler via vår e-tjänst får du starta verksamheten redan samma dag.
(Alt.2) Du kan starta verksamheten två veckor efter det att anmälan kommit in till kommunen, eller tidigare om du har fått en bekräftelse på registrerad anmälan.

Vi tar ut en avgift som motsvarar tiden för oss att handlägga en anmälan, enligt x kommuns/stads taxa. Läs mer om anmälningsavgiften, samt de krav på kunskap och regler för dig som startar eller driver livsmedelsverksamhet (länk, x kommun.se).

Uppgifter i anmälan
Informationen du lämnar används för att bedöma om verksamheten är en livsmedelsanläggning som ska registreras i X kommun. Dessutom utgör uppgifterna underlag för framtida kontroll av verksamheten, till exempel hur ofta den ska kontrolleras.

Anmäl till rätt myndighet
Ska du förpacka rått kött, ägg eller tillverka animaliska livsmedel och leverera vidare till exempelvis butiker? Läs mer om anläggningar som behöver godkännas av Livsmedelsverket på (livsmedelsverket.se).

Relaterad information
Så här hämtas dina företagsuppgifter (bolagsverket.se).

Följande behövs för e-tjänsten

  • Organisationsnummer
  • E-legitimation

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa